Tuesday, January 19, 2010

kaTeGOri & tINgkAt CiNta

tanda-tanda dan luahan cintameliputi hal-hal seperti berikut:-
mencuri pandang,Ibnu Qayyim Al-Juziyah mengatakan,"segala peristiwa bermula dari pandangna mata,jilatan api bermula daripada setitik bara,betapa banyak pandangan membelah hati,laksana anak panah yang melesatkan tali,selagi manusia memiliki mata untuk memandang,senang di permulaan dan ada bahaya yang mengundang di kemudian hari-tiada ucapan yang selamat datang dan ada bahaya saat kembali"
Salah tingkah laku,(meminum minuman keras,bergaul bebas),senyum sendiri(simbol mesra),bnayak mengingat kekasihnya(mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri),bersabar,pendengar setia,memnyukai apa yang disukai oleh kekasihnya,memiliki keberanian yang tidak selalu dipamerkan(nekad membela kekasih),cemburu,suka menyendiri,dan mengalamun(bimbang antara norma agama dan hasrat nafsu),melankolik,terasa dekat,rayuan,suka berhias,mempunyai tingkah laku aneh(bertundik atau bertatu hanay kerana kelihatan hebat).

kategori dan tingkat cinta:-

  1. Cinta narsistik/narsisime iaitu cinta yang berlebihan terhadap diri sendirir,sehingga jika mencintai seseorang,dia akan berfikir aoakah keuntungan yang akan diperolehinya.
  2. Cinta transaksioanal atau cinta pedagang iatu ada untung diambil,jika tidak ditinggalkan.
  3. cinta nikmat/hedonis iatu kahwin cerai atau hidup bersama tanpa nikah.
  4. cinta patalogik iaitu mencintai seseorang secara berlebihan atau cinta buta seperti remeo dan juleat.
  5. Cinta murni iaitu cinta tanpa balasan.semua yang dilakukan lahir dari hati nurani.Inilah tingkat cinta yang istimewa.Jika salah seorang salah,salah seorang lagi akan menasihati.Cinta itu dirasakan dalam berumah tangga dan menuju keluarga sakinah-lelaki yang menganut cinta ini pasti setia dan memiliki persiapan untuk bertarung dengan badai rumah tangga.
  6. cinta agung iaitu cinta yang tidak mengharapkan apa-apa selain keredhaan ALLAH SWT.orang seperti ini adalah hamba yang memiliki tingkay ihsan dan ini diperoleh oleh orang yang hatinya jauh daripada syahwat dan segala bentuk penyakit hati.

jAnJi sEoRaNg pELatIH MuJAhId cINtA

di kala akhir teruna melati
Ada tanda yang menyentuh dalam hati
Sudah siapkah aku kini
Menjadi yang sehati
Telah banyak yang aku dapatkan
Tentang erti hidup ini dan
Perjuangan fi Sabilillah ditegakkan
Melalui hati,kata dan perbuatan
Kumohon kekuatan ya Allah
Agar dapat aku jalankan
Amanah umat dan ikatan
Demi agama islam
Kini tiba saat diwujudkan
Apa yang telah diberikan
Semoga Allah meredhai
Niat hati yang tulus ini.

aku rindukan segalanya denganMu yA ALLAH!

kEistiMewAaN bALasAn AllaH S.W.T
Imam Nawawi dalam ulasanya akhir hadis tersebut ((hadis 37-:
terjemahannya-"dari ibnu Abbas r.a dari Rasulullah saw menurut yang diriwayatkannnya dari Tuhannya Tabarakallah Taala,katanya:sesungguhnya Allah telah menetapkan segala kebaikan dan segala kejahatan kemudian ia terangkan yang demikian itu,maka barabgsiapa yang bercita-cita dengan kebaikan,kemudian dia tidak mengerjakannya Allah tuliskan disisinya sebanyak satu kebaikan yang sempurna dan jika ia bercita-cita dengan dia,kemudian ia mengerjakan nya,Allah tuliskan kebaikkan itu(sebagai balasan)disisinya sebanyak sepuluh kebaikan hingga 700 kali lipat ganda hingga sampai beberapa kali ganda banyaknya.dan jika ia bercita-cita dengan satu kejahatan kemudian itu tidak mengerjakannya,Allah tuliskan disisinya satu kebaikkan yang sempurna.dan jika ia bercita - cita dengannya lalu ia mengerjakannya,Allah tuliskan kejahatan itu dengan balasan satu sahajakejahatan.
(Bukhari&Muslim)

menjelaskan pandangannya terhadap keistimewaan balasan Allah itu,dalam mana beliau mengharapkan tiap2 orang yang menaruh perhatian terhadap hadis ini,sampai meneliti sepenuhnya betapa besarnya kemesraan Allah dan kasih -sayangnya @ pun keutamaan rahmatnya terhadap orang Islam dalam perkara pahala dan dosa.