Monday, March 8, 2010

METAFORA: Si Anak Gajah

seekor anak gajah dirantai sejak kecil pada sebatang tiang.Pada mulanya anak gajah itu meronta-ronta untuk melepaskan diri.Anak gajah tersebut tidak terdaya kerana kakinya masih kecil,manakala rantai serta tiang yang menmbatnya begitu kuat.Hari demi hari dicubanya,tetapi anak gajah tersebut tetap dapat melepaskan diri.Lama-kelamaan anak gajah tidak mahu mencuba lagi kerana takut dengan risiko kegagalan.

Setelah bertahun dalam keadaan itu,anak gajah membesar sebagai gajah dewasa.Badan,kaki dan lain - lain anggota badannya lebih daripada rantai dan tiang yang menambatnya sejak keci.Secara logiknya dengan sekali rentap sahaja besi dan tiang itu boleh tercabut.Sayangnya,gajah itu tidak pernah terfikir untuk berbuat begitu.Kenapa?
Kerana ia sudah hilang keyakinan diri.Pengalaman gagal semasa kecil menyebabkan gjah tersebut tidak mahu mencuba lagi.Padanya,ia tetap tidak mampu melakukannya.

Inilah bahana hilanh keyakinan diri.Dan dalam kehidupan manusia,apa yang dialalmi oleh gajah itu juga sering terjadi.Khususnya buat umat Islam yang sekian lama dijajah oleh musuh dalaman dan luaran,semangat berjuang menjadi semakin luntur.