Tuesday, January 19, 2010

kaTeGOri & tINgkAt CiNta

tanda-tanda dan luahan cintameliputi hal-hal seperti berikut:-
mencuri pandang,Ibnu Qayyim Al-Juziyah mengatakan,"segala peristiwa bermula dari pandangna mata,jilatan api bermula daripada setitik bara,betapa banyak pandangan membelah hati,laksana anak panah yang melesatkan tali,selagi manusia memiliki mata untuk memandang,senang di permulaan dan ada bahaya yang mengundang di kemudian hari-tiada ucapan yang selamat datang dan ada bahaya saat kembali"
Salah tingkah laku,(meminum minuman keras,bergaul bebas),senyum sendiri(simbol mesra),bnayak mengingat kekasihnya(mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri),bersabar,pendengar setia,memnyukai apa yang disukai oleh kekasihnya,memiliki keberanian yang tidak selalu dipamerkan(nekad membela kekasih),cemburu,suka menyendiri,dan mengalamun(bimbang antara norma agama dan hasrat nafsu),melankolik,terasa dekat,rayuan,suka berhias,mempunyai tingkah laku aneh(bertundik atau bertatu hanay kerana kelihatan hebat).

kategori dan tingkat cinta:-

  1. Cinta narsistik/narsisime iaitu cinta yang berlebihan terhadap diri sendirir,sehingga jika mencintai seseorang,dia akan berfikir aoakah keuntungan yang akan diperolehinya.
  2. Cinta transaksioanal atau cinta pedagang iatu ada untung diambil,jika tidak ditinggalkan.
  3. cinta nikmat/hedonis iatu kahwin cerai atau hidup bersama tanpa nikah.
  4. cinta patalogik iaitu mencintai seseorang secara berlebihan atau cinta buta seperti remeo dan juleat.
  5. Cinta murni iaitu cinta tanpa balasan.semua yang dilakukan lahir dari hati nurani.Inilah tingkat cinta yang istimewa.Jika salah seorang salah,salah seorang lagi akan menasihati.Cinta itu dirasakan dalam berumah tangga dan menuju keluarga sakinah-lelaki yang menganut cinta ini pasti setia dan memiliki persiapan untuk bertarung dengan badai rumah tangga.
  6. cinta agung iaitu cinta yang tidak mengharapkan apa-apa selain keredhaan ALLAH SWT.orang seperti ini adalah hamba yang memiliki tingkay ihsan dan ini diperoleh oleh orang yang hatinya jauh daripada syahwat dan segala bentuk penyakit hati.

No comments:

Post a Comment